Risto Hyyppä: “Ensiluokkaista asiakaspalvelua”

Risto Hyyppä kokemuksia aurinkosähköstä.

Risto Hyyppä ja hänen vaimonsa Anne asuvat Korpilahdella aivan Päijänteen rannalla. Tontilta löytyy asuinrakennuksen lisäksi muun muassa autotalli sekä rantasauna. Energiaturva asensi autotallin katolle 24 aurinkopaneelia, joiden ansiosta sähkölaskujen vuotuinen summa on tähän mennessä pienentynyt noin 11 %.

Vuonna 2003 rakennetussa asuinrakennuksessa sekä saunarakennuksen ja lämpimän autotallin lämmityksessä hyödynnetään paljon uusiutuvaa energiaa. Maalämpöpumpun lisäksi löytyy rakennuksista kaksi ilmalämpöpumppua. Uusimpia tulokkaita ovat autotallin katolla lepäävät 24 aurinkopaneelia.

– Talo on tällainen Honkarakenteen hirsitalo ja päälämmönlähteenä tässä on maalämpö. Lämmitettäviä kuutioita on kohtuullisen paljon, joten olimme jo suunnitelleet täydentävämme maalämpöä muillakin uusiutuvilla energiamuodoilla. Aurinkoenergia oli siihen looginen jatkumo, Hyyppä kertoo.

– Aurinkoenergia on helppo ja vaivaton vaihtoehto. Se ei vaadi minkäänlaisia toimenpiteitä. Paneelit ovat katolla ja invertteri vie sähköä suoraan verkostoon, Hyyppä toteaa. 

Selkeä argumentointi auttoi tekemään päätöksen

Prosessi lähti käyntiin, kun Energiaturvan edustaja Ilkka Nissinen soitti Hyypälle syksyllä 2017. Tapaaminen sovittiin suoraan pariskunnan kotiin ja kaupat tehtiin yhdeltä istumalta. Risto työskentelee myyntipäällikkönä ja arvosti erityisesti Nissisen aktiivisuutta ja selkeää argumentointia.

– Kaupantekohetkestä ei mennyt varmaan edes kahta viikkoa, kun asentajat olivat jo tontilla. Paneelit laitettiin päivässä paikalleen ja seuraavana päivänä käytiin tekemässä vielä tarkistus, että kaikki toimii.

Riston kokemuksia aurinkosähköstä omakotitalossa.

Ensiluokkaista asiakaspalvelua 

Aurinkopaneelien teoreettinen maksimituotto on noin 6 kilowattia tunnissa. Asennuksen jälkeen paneelit ovat toimineet moitteetta yhtä kuukautta lukuun ottamatta. Keväällä 2018 Hyyppä huomasi, että tuottoa tuli jostakin syystä kovin vähän. Hän soitti asentajalle ja tämä tuli tarkistamaan tilanteen seuraavana päivänä. Selvisi, että yksi tehtaan liitin oli viallinen. Vika aiheutti sen, että kahteen piiriin jaetuista paneeleista toimi vain toinen piiri. Vika saatiin korjattua vielä saman päivän aikana.

– Se on ainut kerta, kun minun on tarvinnut olla heihin yhteyksissä asennuksen jälkeen. Oli ihan ensiluokkaista, että asentaja tuli jo soitostani seuraavana päivänä ja asia saatiin kuntoonkin samana päivänä. Ei se voi minun mielestäni tämän paremmin toimia, Hyyppä kiittelee. 

 – Takuu paneelien komponenteille on 10 vuotta. Se on hyvin pitkä takuu, Hyyppä toteaa.

Ilmaista energiaa noin 15 vuodeksi

Hyyppä on vertaillut sähkön kulutusta ja sähkölaskujen summia ennen ja jälkeen aurinkopaneelien asennuksen. Sähköä kuluu vuosittain noin 35 000 kilowattituntia ja vuotuinen säästö on heidän kohdallaan noin 11 %. Hyyppä on arvioinut, että aurinkopaneelien laskennallinen toiminta-aika on merkistä riippumatta noin 30 vuotta ja investoinnin arvioitu kuoleentumisaika puolestaan noin 15 vuotta. Tällä laskukaavalla aurinkopaneelit tuottaisivat noin 15 vuoden ajan käytännössä ilmaista energiaa. 

– Meillä on rantasaunan kuistilla tuollainen jatkuvasti lämpimänä pidettävä jacuzzi. Sen vuotuinen sähkönkulutus pystytään nyt korvaamaan aurinkoenergialla. Se on sellainen konkreettinen esimerkki, Hyyppä hymyilee. 

Haluatko tietää lisää?

Kiinnostuitko palveluistamme tai haluat tietää lisää? Vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiisi aurinkosähköön liittyen.

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.