Miten aurinkosähkö omakotitalossa toimii?

Miten aurinkosähkö omakotitalossa toimii

Aurinkosähkö on erinomainen vaihtoehto omakotitaloon, sillä sen avulla omakotitaloasuja voi säästää sähkölaskuissa, tehdä ympäristöteon sekä nostaa asuntonsa arvoa. Kerromme tässä artikkelissa, kuinka aurinkosähkö toimii omakotitalossa ja millaisia mahdollisuuksia se omakotitaloasujalle tarjoaa.

Aloita alkukartoituksella

Päästäksesi alkuun aurinkosähköntuottajana sinun kannattaa tilata ammattitaitoinen alkukartoitus joltakin alan ammattilaiselta. Ammattilainen osaa kartoittaa tilanteesi ja tekee sen yleensä maksutta. Samalla saat hinta-arvion kotisi aurinkovoimalan alkuinvestoinneista.

Tilaa kotiisi sopivat aurinkopaneelit

Kun alkukartoitus on tehty, tilaa valitsemasi ammattilainen kotiisi sopivat aurinkopaneelit. Usein yritys myös kilpailuttaa puolestasi projektissa tarvittavat erilaiset tarvikkeet, jotta saisit ne parhaaseen mahdolliseen hintaan. Tämän jälkeen aurinkopaneelijärjestelmä asennetaan kotiisi. Yleensä tämä kestää vain yhden päivän.

Asennus kannattaa jättää alan ammattilaiselle, jotta paneelit asennetaan varmasti asetusten määräämällä tavalla ja työn jälki on laadukasta. Kun alan ammattilainen on asentanut aurinkopaneelit, saa omakotitaloasuja niille myös asianmukaiset takuut.

Paneelien asentaminen suunnitellaan tapauskohtaisesti, sillä esimerkiksi kattokiinnikkeiden valinta tulee tehdä omakotitalon katon mukaisesti. Yleensä paneelien asentaminen on kaikista helpointa ja nopeinta asennettaessa paneelit peltikatolle. Aurinkopaneelien asentaminen on kuitenkin mahdollista lähes kaikenlaisille katoille, lukuunottamatta erittäin vanhoja kattoja tai sellaisia kattoja, jotka sisältävät asbestia. Kun paneelit on asennettu, ne luovutetaan käyttöösi. Samalla sinua opastetaan järjestelmän käytössä sekä paneelien ylläpidossa.

Kuinka aurinkopaneelit toimivat?

Kun omakotitalossa halutaan tuottaa aurinkosähköä, perustetaan taloon käytännössä oma aurinkovoimala. Voimalan näkyvin osa ovat aurinkopaneelit, mutta se sisältää myös monia muita osia, kuten turvakytkimiä, invertterin, kattokiinnitysjärjestelmän, kaapelointeja sekä muita pientarvikkeita. Aurinkosähköjärjestelmä kytketään omakotitalon sähköverkkoon.

Aurinkopaneeleissa on aurinkokennoja, jotka on valmistettu piistä. Kennot pystyvät muuttamaan auringon tuottaman säteilyenergian sähköenergiaksi. Ilmiötä kutsutaan valosähköilmiöksi. Turvakytkimet toimivat erotuskytkiminä, joilla voidaan erottaa aurinkosähköjärjestelmä verkosta.

Voimalan invertteri pyystyy muuttamaan järjestelmän ollessa toiminnassa paneelien tuottaman tasavirran vaihtovirraksi, joka sopii kiinteistön sähkölaitteille. Käytännössä omakotitalon oma aurinkovoimala on perin helppokäyttöinen eikä se vaadi jatkuvia huoltotoimia. Voimala tuottaa automaattisesti sähköä valoisana aikana ja on käyttäjälleen huoleton vaihtoehto.

Paras tulos syntyy, kun auringon säteilyenergia osuu suoraan aurinkopaneeleihin, mutta toisaalta paneelit tuottavat kesäisin sähköä jopa pilvisellä säällä hyödyntäen auringon hajasäteilyä. Omakotitalon aurinkovoimala tuottaa sähköä lähinnä omakotitalon omaan käyttöön, mutta järjestelmä voi tuottaa myös ylimääräistä sähköä, jota voidaan myydä sähköverkkoon. Näin aurinkovoimalan omistaja voi ansaita pientä lisätuloa aurinkosähkön myynnistä.

Kuinka paljon voin säästää sähkölaskussa?

120-neliöinen sähkölämmitteinen omakotitalo kuluttaa keskimäärin sähköä noin 20 000 kilowattituntia vuosittain. Jos omakotitaloon on asennettu tyypillinen noin 16 aurinkopaneelia käsittävä aurinkosähköjärjestelmä suunnattuna kohti etelää, tuottaa se sähköä hieman yli 4 000 kilowattituntia vuodessa. Rahassa mitattuna tämä tarkoittaa reilun viidenneksen leikkausta omakotitalon sähkölaskuun. Tämä tietysti edellyttää, että paneeleiden tuotanto ja kulutus tapahtuvat pääsääntöisesti samana ajankohtana.

Kuinka paljon paneeleiden huolto maksaa?

Aurinkopaneeleiden huoltokustannukset ovat verrattain vähäisiä. Laadukkaat ja ammattitaidolla asennetut paneelit eivät vaadi juurikaan huoltoa ja niiden toimintavarmuus on erinomainen. Aurinkosähköjärjestelmässä ei ole sellaisia osia, jotka kuluisivat käytössä, eikä järjestelmä tämän vuoksi vaadi vuosihuoltoa. Aurinkopaneelien käyttöikä on pitkä, jopa noin 30–40 vuoden mittainen, joten kun paneelit saadaan kerran asennettua, tuottavat ne aurinkosähköä pitkään.

Aurinkopaneelit eivät myöskään yleensä vaadi erityistä puhdistamista, sillä paneelit ovat liukaspintaisia, minkä ansiosta roskat ja lumi varisevat helposti itsestään pois paneeleiden pinnalta. Paneelit kannattaa myös asentaa sellaiseen kulmaan, että lumi pääsee helposti valumaan itsekseen pois paneeleiden päältä.

Voinko hyödyntää aurinkopaneeleita myös talvella?

Suomen olosuhteissa moni omakotitaloasuja on huolissaan siitä, toimivatko paneelit ollenkaan talvella. Suomen talvi on pitkä ja pimeä, joten kysymys ei ole aiheeton. Hyvä uutinen on se, että paneelit tuottavat Suomen olosuhteissa hyvin aurinkosähköä heti maaliskuun alkupuolelta syyskuun loppupuolelle asti. Toiminta tehostuu, jos sää on kylmä, mikä on tietysti suuri etu suomalaisissa olosuhteissa. Myös lumi heijastaa valoa, mikä puolestaan lisää paneeleiden sähkön tuotantoa. Näin ollen aurinkopaneeleiden tuotanto ei hiivu kokonaan edes Suomen pimeimpinä talvikuukausina, joskaan tuotanto ei myöskään ole aivan huipputasolla talven aikana.

Laatuun panostaminen kannattaa valittaessa aurinkosähköjärjestelmää. Näin järjestelmän materiaalit ovat erityisen kestäviä ja soveltuvat hyvin Suomen vaihteleviin vuodenaikoihin, joihin liittyy ajoittain jopa ankaria sääolosuhteita. Laadukkaat aurinkopaneelit eivät hätkähdä ankaria talviolosuhteita tai painavaa lumikuormaa.

Haluatko tietää lisää?

Kiinnostuitko palveluistamme tai haluat tietää lisää? Vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiisi aurinkosähköön liittyen.

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.