Sähkö tulee monille nimenomaan seinäst, ja lasku sitten postilaatikosta. Monikaan ei siis liioin kiinnitä huomiota omaan sähkösopimukseensa, ellei jotain sitten ole pielessä. Sähkö on siinä mielessä pakollinen paha, että sähösopimus nyt vain täytyy olla tai muuten on pimeää ja kylmää kotona.
Suomen sähkömarkkinoilla kaikki sähköyhtiöt tarjoavat melko lailla samanlaisia sopimuksia, eli vertailu on siinä mielessä helppoa. Siksi yksittäisten yritysten kannattaakin kilpailla sopimuksen yksityiskohdilla, asiakaspalvelulla ja nimenomaan hinnalla, mikä suurinta osaa kiinnostaa. Sähkö on Suomessa myös alati vihreämpää, joten käytännössä kaikilta yhtiöltä saa täysin uusiutuvasti tuotetun sähkösopimuksen, jos vain haluaa.
Kotimaan markkinoiden tunnetuin tekijä lienee ehdottomasti Fortum. Syynä tähän lienee se, että valtio omistaa yhtiöstä piirun verran puolet, eli se on tavallaan meidän kaikkien yhteinen sähköyhtiö, vaikkei sieltä olisi koskaan ostanutkaan mitään. Fortumin suosituimpiin sopimuksiin kuuluu Tarkka, joka edustaa sähkömarkkinoiden kestosuosikkia, eli pörssisähköä. Mutta millainen tämä sopimus on, ja millainen on pörssisähkösopimus ylipäänsä?
Tutustu Fortum Tarkka -pörssisähkösopimukseen tästä.
Mitä on pörssisähkö?
Pörssisähkön nimi tulee siitä, että sen kuluttajalle lankeava hinta on mahdollisimman lähellä sähkön pörssihintaa, eli sitä hintaa, jolla sähköyhtiö on sen ostanut Pohjoismaiden yhteisiltä sähkömarkkinoilta, eli NordPoolista. Jotta sähköyhtiö ei nyt ilmaiseksi tätä sähköä jaa, pörssisähköön on lisätty jokaisen sähköyhtiön oma marginaali, joka lisätään aina pörssihinnan päälle. Fortum Tarkan kohdalla tämä marginaali on 0,45 snt/kWh, eli jos sähkön pörssihinta on ollut yhdeltä iltapäivällä 5,45 snt/kWh, sinulta veloitetaan 5,9 snt/kWh. Marginaali vaihtelee sähköyhtiöittäin, ja Fortumilla se on markkinoiden halvimmasta päästä. Fortum ei ole myöskään nostanut marginaaliaan vuosiin, mikä tuo tiettyä turvaa sähkösopimukseen.
Sähömarkkinoiden käytäntö Suomessa on se, että pörssisähkösopimuksessa ei ole mitään määräaikaa, eli sen voi solmia tänään ja irtisanoa kuukauden päästä, jos ei olekaan tyytyväinen. Monille määräaika onkin melko inhottava asia, mutta sitä voi toisaalta ajatella myös hintaturvana, jossa myös myyjä sitoutuu tarjoamaan samalla hinnalla sähköä riipumatta markkinoiden heilahteluista. Pörssisähkön kohdalla tätä on mahdotonta taata, joten siksipä Fortumikin tarjoaa pörssisähkönsä juuri niin pitkäksi aikaa, kun asiakas vain itse haluaa.
Kuten monissa muissakin sähkösopimuksissa, myös Fortum Tarkassa on perusmaksu, joka maksetaan kuukausittain riippumatta siitä, paljonko sähköä on käytetty. Fortum Tarkan perusmaksu on 4,5 €/kk, mikä on pörssisähkösopimusten keskivertoa.
Tilaa & lue lisää Fortum Tarkka -sopimuksesta tästä!
Miten sähkön hinta määräytyy?
Toimintaperiaate pörssisähkössä on melko yksinkertainen: jokaiselle tunnille on oma hintansa, ja hintaa puolestaan sääntelee kysyntä ja tarjonta. Kesäisin ja öisin sähkö on halpaa kun taas talvella ja päivällä se on kallista. Kannattaakin vertailla hintoja Vertaa Ensin -sähkövertailussa mikä on sinulle edullisin.
Kiitos alati laajenevan tuulivoiman, jolla myös Fortum tuottaa melkoisen osan sähköstään, pörssihinta on useamman kerran laskenut Suomessa jopa negatiiviseksi. Kuulit oikein: pörssisähkön hinta on Suomessa ajoittain miinusmerkkistä, eli Fortum maksaa sinulle siitä, että käytät sähköä. Tällaiseen tilanteeseen on päädytty usein kesäisin, jolloin kulutus on vähäistä ja sää tavallista tuulisempaa.
Koska sähköpörssi on ylikansallinen, mikään yksittäinen sähköyhtiö, ei edes Fortum, voi vaikuttaa sähkön tuntihintaan. Sen sijaan se määräytyy markkinaehtoisesti kysynnän ja tarjonnan lain mukaisesti. Sähkön pörssihinnassa tapahtuvat kausittaiset vaihtelut näkyvät myös muunlaista sähköä käyttävillä, sillä pörssisähkö ohjaa myös muiden sähkösopimusten hinnoittelua. Tämä johtuu siitä, että kaikki sähköyhtiöt ostavat sähkönsä joko sähköpörssistä tai tuottavat sen itse, ja yksikään suomalainen sähköyhtiö ei tuota kaikkea sähköään täysin itse.
Sähkölaskun tipahtaessa postilaatikosta kannattaa myös pitää mielessä tiettyjä seikkoja koskien sitä, mitä se lasku on noin loppupeleissä syönyt: Fortumin omien laskelmien mukaan hieman sopimuksesta riippuen 60–80 % laskusta on itse sähkön hintaa. Tähän kuuluu alvi, joka on toukokuusta 2023 lähtien ollut normaalit 24 %. Laskusta 10–20 % on sähkön siirrosta tulevaa maksua, jota ei voi kilpailuttaa mitenkään. Loput ovat valtion keräämää sähköveroa, jonka keräminen on sähkönsiirtoyhtiön vastuulla.
Kenelle pörssisähkö sopii?
Fortum Tarkka alkaakin siis kuulostaa melko hyvältä vaihtoehdolta. Hintatietoisen ja markkinaehtoisen kuluttajan selkeä valinta. Näiden mieltymysten lisäksi on myös kymmeniä tuhansia muita asiakkaita, joita pörssisähkö hyödyttää.
Jos omakotitalo on sähkölämmitteinen, siinä kuluu usein melkoisia määriä sähköä, jopa 10 000 kWh vuodessa. Tällöin kannattaa ehdottomasti valita sellainen sähkösopimus, jossa pääsee säästämään kWh-hinnoilla. Perusmaksu saa tällaisissa tilanteissa olla vaikka reilusti yli vitosen; sellainen summa hukkuu satasen kuukausittaisessa sähkölaskussa äkkiä. Pörssisähkö on oivallinen tapa saada sähköä paljon kuluttavaan kotiin tuntuvia säästöjä. Mikä tahansa sähkölämmitteinen kohde, eivät vain omakotitalot nielevät melkoisen määrän sähköä neliöihinsä nähden, joten Fortum Tarkka on sopiva myös rivi- ja paritaloille, joissa voidaan hyödyntää hinnan vaihtelua ja ottaa siitä hyöty.
Kuten jo aiemmin todettu, sähkön lopullinen hinta ei pörssisähkön hinta ei ole yksittäisen sähköyhtiön käsissä. Omalla kuluttamisellaan ja sen jo alkeellisella suunnittelulla on mahdollista kerryttää säästöjä omassa sähkölaskussa. Hyvä esimerkki on lattialämmitys: se kannattaa kytkeä päälle vasta yöllä, jolloin sähkö on halvempaa ja antaa sen sitten lämmittää asuntoa päivällä. Myös pesukoneet kannattaa laittaa päälle vasta illalla, ja onneksi suurimman osan voi nykyään ajastaa.
Ennakointi on tärkeää. Kännykään kannattaa ladata Fingridin koodaama Tuntihinta-sovellus, josta sähkön hintaa voi seurata ja sen perusteella ennakoida hintapiikkejä. Sovellus näyttää seuraavan päivän hinnat klo 14 kuluvana päivänä, jolloin NordPool ne julkaisee. Siihen voi myös asettaa omat kipukynnyksensä, kuten vaikkapa 15 snt/kWh, jolloin sovellus hälyttää sinulle, koska hintapiikki on tulossa. Tämä luonnollisesti vaatii sitä, että sähkön hintojen seuraaminen kiinnostaa jonkin verran. Kaikkea vapaa-aikaa tämä ei kuitenkaan vie, vaan ihan jo viisi minuuttia päivässä riittää.
Omakotitaloissa on yhä useammin älytekniikkaa ja tämä on pörssisähkön käyttäjille oikein hyvä. Tällaisen tekniikan avulla lattialämmitys voidaan laittaa päälle vaikkapa mökiltä käsin, jos on tarvetta. Fortumin asiakaspalvelu osaa neuvoa siinä, millaista teknologiaa tähän tarvitaan, mistä kannattaa alkaa etsiä.
Tutustu myös Vertaa Ensin -sähkövertailuun tästä.
Fortumin kilpailuetuja
Fortumin valtionomistusta on toisinaan pidetty taakkana, mutta sen voidaan ajatella olevan myös kilpailuetu: Fortum on viimekädessä vastuussa veronmaksajille, eli meille ihan tavalliselle suomalaisille.
Fortum on myös kunnostautunut ympäristöystävällisyyttä ajatellen melko nopeasti huolimatta siitä, että se on Suomen suurimpia sähköyhtiöitä. Kaikki Fortumin kuluttajille myytävä sähkö on hiilidioksiidipäästötöntä. Koska Fortum Tarkka on pörssisähkösopimus, sähkö tulee osittain myös muista Euroopan maista ja on aina sataprosenttisesti alkuperävarmennettua.
Jotta yksittäinen lasku ei kertyisi liian suureksi, Fortum lähettää sähkölaskun lähtökohtaisesti joka kuukausi. Kaikilla asiakkailla on myös käytössään Oma Fortum -portaali, josta laskutusväliä voi käydä muuttamassa mieleisekseen. Myös asiakaspalvelutilanteet ja yhteydenotot Fortumiin hoituvat vaivattomasti portaalin kautta.
Jos olet nyt sitten päättänyt, että Fortum Tarkka on sinun sopimuksesi, ei sinun tarvitse tehdä paljoa. Viimeisimmästä sähkölaskusta näkee milloin nykyinen sopimus päättyy, vai onko se toistaiseksi voimassa. Jos sinulla ei ole määräaikaa, ilmoita vain Fortumille, että haluat Tarkan, niin he hoitavat loput: sinun ei tarvitse olla yhteydessä vanhaan yhtiöösi ollenkaan. Nämä saavat kuitenkin tiedon asiakkuuden päättymisestä ja lähestyvät todennäköisesti vastatarjouksella, mutta sinulla ei ole mitään velvollisuutta vastata tähän.