Katriina ja Lari Tammilehto asuvat tyttärensä Alisan kanssa Jyväskylässä vuonna 2019 valmistuneessa omakotitalossa. Taloa rakennettaessa perhe pyrki suosimaan mahdollisimman ekologisia ja energiatehokkaita ratkaisuja. Osana kokonaisuutta Pohjolan Energiaturva asensi katolle yhteensä 12 aurinkopaneelia.
– Ajatuksenamme oli rakentaa juuri meidän perheellemme sopiva talo, jossa ei ole mitään turhaa. Halusimme tehdä järkeviä asumisratkaisuja. Iso osa budjetista menikin esimerkiksi maalämpöön. Talopakettiin kuului myös matalaenergiarakenne, Katriina kertoo.
– Neliöitä haluttiin sellainen sopiva määrä. Mikään 250-neliöinen kartano ei olisi ollut yhtään meidän juttumme. Täällä tekee pikasiivouksen vartissa ja se on tosi hyvä, Lari naurahtaa.
“Voitto ei olisi voinut osua parempaan hetkeen”
Ennen rakentamisen aloittamista Katriina tutki erilaisia aurinkopaneeliratkaisuja ja vertaili hintoja. Surffailun lomassa hän muistaa omien sanojensa mukaisesti osallistuneensa “hieman vasemmalla kädellä joillakin sivuilla olleeseen aurinkopaneelien arvontaan.” Kun Pohjolan Energiaturvalta sitten soitettiin ja kerrottiin arvontavoitosta, oli koko perhe iloisesti yllättynyt.
– Voitto ei olisi voinut osua parempaan hetkeen. Tontilla tehtävästä louhinnasta oli juuri tullut sen verran yllättäviä lisäkuluja, että olimme joutuneet jättämään paneelit pois laskuistamme, Katriina muistelee.
Käyttöönotto oli helppoa hyvän perehdytyksen jälkeen
Arvonnan päättymisen jälkeen sovittiin sopiva asennuspäivä. Kaikki 12 paneelia saatiin paikoilleen saman päivän aikana. Lari oli tuolloin kotona ja pääsi seuraamaan asennustöitä läheltä.
– Asennuksesta ei aiheutunut mitään häiriötä. Kaikki Energiaturvan työntekijät olivat todella mukavia. Saimme myös todella hyvän perehdytyksen järjestelmän käyttöön. Sen toiminnan seuraaminen on hyvin yksinkertaista ja kaikki hoituu kätevästi mobiilisovelluksen kautta, Lari kuvailee.
– Invertterin sai hirveän kätevästi tuonne tekniseen tilaan, missä on muukin talotekniikka, Lari jatkaa.
Vaivaton järjestelmä toimii itsestään
Paneelit asennettiin katolle kesäkuun puolivälin tienoilla. Käyttöönotto tehtiin heinäkuussa, joten aurinkosähköjärjestelmää päästiin hyödyntämään jo rakentamisen loppuvaiheessa. Perhe muutti taloon elokuussa ja aurinkoisen syksyn ansiosta ensimmäinen sähkölasku tuli vasta lokakuun ajalta. Siihen asti sähköyhtiö maksoi pelkkiä palautuksia. Aurinkosähkön käyttäminen näkyy perheen arjessa myös muutoinkin sähkölaskulla. Erityisesti kesällä on esimerkiksi pyykkikone ja tiskikone kätevä laittaa päälle tuottoisien tuntien aikana.
– Se on aina kiva tietää, että niitä tulee pyöritettyä aurinkosähkön voimalla. Järjestelmä on kokonaisuutena hyvin vaivaton. Nyt kun se tuolla katolla on, niin eipä sille tarvitse mitään tehdä, Katriina sanoo.
– Sitten kun järjestelmä on ollut täyden vuoden käytössä, niin on hyvin mielenkiintoista päästä katsomaan, paljonko koko vuoden tuotto on ollut ja paljonko olemme taloudellisesti hyötyneet, Katriina summaa.