Aurinkoenergia omakotitaloon

Aurinkoenergia omakotitaloon

Aurinkoenergian tuottaminen omakotitalossa on sekä taloudellinen että ympäristöystävällinen vaihtoehto. Kerromme tässä artikkelissa, kuinka saat hankittua kotiisi oman aurinkovoimalan, millaisia etuja oma aurinkovoimala omakotitaloasujalle tuo ja kuinka paljon tämä maksaa.

Oman aurinkovoimalan hankkiminen

Oman aurinkovoimalan hankkiminen ja erilaisten mahdollisuuksien sekä hintavaihtoehtojen kartoittaminen kannattaa aloittaa sopimalla alan ammattilaisen maksuton kartoituskäynti. Tämän käynnin aikana saat lisätietoa siitä, millainen aurinkovoimala ja -paneelit sopivat juuri sinun kotiisi ja kuinka paljon voimalan asentaminen tulee maksamaan. Voit tarvittaessa myös kysyä kartoituskäynnin tekevältä edustajalta, millaisia rahoitusvaihtoehtoja yritys tarjoaa. Aurinkovoimalan perustaminen maksaa alussa jonkin verran, mutta kun voimala alkaa toimia ja tuottaa aurinkosähköä, maksaa se pikku hiljaa itsensä takaisin.

Kun kotisi tilanne on kartoitettu ja sopivat aurinkopaneelit on valittu, on aurinkovoimalan asentamisen vuoro. Usein koko järjestelmän asentaminen onnistuu yhden päivän aikana eli kyseessä on suhteellisen nopea operaatio. Asentamistoimet kannattaakin jättää suosiolla alan ammattilaiselle, sillä näin voit olla varma siitä, että työ tulee tehtyä asetusten määräämällä tavalla, laadukkaasti ja että järjestelmän takuut ovat varmasti voimassa asennuksen jälkeen.

Mitä etua aurinkoenergiasta on omakotitalossa?

Tuottamalla osan kodissa tarvittavasta sähköstä itse omakotitaloasuja voi säästää riihikuivaa rahaa. Erityisen paljon rahaa säästyy sähkölämmitteisissä omakotitaloissa – etenkin nyt, kun sähkön hinta on jo lähes karannut käsistä. Optimaalisesti toimiva omakotitalon aurinkosähköjärjestelmä voi tuottaa jopa noin 50–60 prosenttia omakotitalon tarvitsemasta sähköstä. Tämän lisäksi se voi tuottaa ylijäämäsähköä, jota aurinkovoimalan omistaja voi myydä eteenpäin ja ansaita näin pieniä lisätuloja.

Toinen erityisen tärkeä etu aurinkoenergiasta omakotitalossa on aurinkoenergian ympäristöystävällisyys ja vastuullisuus. Aurinkoenergian käyttäminen auttaa vähentämään hiilidioksidipäästöjä. Lisäksi aurinkoenergia on tietysti uusiutuva energianlähde ja sen käyttäminen auttaa vähentämään uusiutumattomien energianlähteiden käyttöä. Tosin aurinkoenergiankaan hyödyntämiseen liittyvät ympäristövaikutukset eivät ole täysin ongelmattomia, mutta tästä huolimatta ne ovat vähäisiä verrattuna moniin muihin sähköntuotannon muotoihin.

Kolmas tärkeä etu on se, että aurinkosähköjärjestelmän asentaminen omakotitaloon nostaa omakotitalon arvoa. Todennäköisesti tämä vaikutus tulee tulevaisuudessa entistäkin merkityksellisemmäksi ympäristötietoisuuden kasvaessa – etenkin, jos sähkön hinta pysyy tulevaisuudessakin korkeana. Kaiken lisäksi aurinkoenergian tuottaminen on omakotitaloasujalle hyvin helppoa ja huoletonta. Laadukkaat aurinkopaneelit kestävät käytössä pitkään, eivätkä yleensä tarvitse erityisiä huolto-, kunnostus- tai puhdistustoimenpiteitä. Näin omakotitaloasuja voi saavuttaa tärkeitä etuja pienellä vaivannäöllä.

Kuinka paljon aurinkovoimala omakotitaloon maksaa?

Aurinkopaneeleiden hinta riippuu omakotitalon koosta. Pieneen, noin 70–140 neliömetrin omakotitaloon, jonka sähkölasku jää alle 800 euron vuodessa ja jonka sähkönkulutus on vuosittain noin 4 000–10 000 kWh, voi saada laadukkaan aurinkosähköjärjestelmän alan ammattilaisen asentamana jo noin 5 500 eurolla. Tällaiseen taloon asennettava järjestelmä sisältää tyypillisesti kahdeksan laadukasta aurinkopaneelia sekä muut aurinkosähköjärjestelmään tarvittavat tarvikkeet, kuten sähköinvertterin, kiinnitysjärjestelmän sekä asennustarvikkeet.

Keskikokoiseen omakotitaloon laadukkaan aurinkosähköjärjestelmän voi löytää asennettuna noin 7 500 eurolla. Keskikokoisella omakotitalolla tarkoitetaan tässä yhteydessä noin 100–200 neliömetrin omakotitaloa, jonka sähkölasku on vuodessa 1 000–2 000 euroa ja sähkönkulutus 10 000–18 000 kWh vuosittain. Tyypillinen tällaiseen taloon asennettava järjestelmä sisältää 12 aurinkopaneelia.

Keskisuuren omakotitalon aurinkosähköjärjestelmän voi löytää noin 9 500 eurolla. Keskisuurella omakotitalolla tarkoitetaan tässä taloa, jonka pinta-ala vaihtelee noin 200 neliömetristä noin 350 neliömetriin, jonka sähkölasku vuodessa ylittää 2 000 euroa ja jossa kuluu sähköä vuodessa 18 000–25 000 kWh. Tyypillinen tällaiseen taloon asennettava järjestelmä sisältää 16 aurinkopaneelia.

Suuren omakotitalon aurinkosähköjärjestelmä on mahdollista löytää noin 11 500 eurolla. Suurella omakotitalolla tarkoitetaan tässä taloa, jonka pinta-ala vaihtelee noin 200 neliömetristä noin 350 neliömetriin ja jonka sähkölasku ylittää vuodessa 2 000 euroa ja jossa sähköä kuluu vuosittain 18 000–25 000 kWh. Tyypillinen tällaiseen taloon asennettava järjestelmä sisältää 20 aurinkopaneelia. Joissakin tapauksissa taloon asennettava järjestelmä kannattaa hieman ylimitoittaa, etenkin jos tulevaisuudessa käytössä saattaa olla esimerkiksi hybridiauto.

Aiemmin aurinkosähköjärjestelmien hinnat olivat alkaneet laskea, mutta viime aikoina hinnat ovat alkaneet jälleen nousta. Voimakas sähkön hinnan nousu on lisännyt järjestelmien kysyntää, minkä vuoksi niiden komponenttien saatavuudessa on ollut toisinaan haasteita. Lisäksi rahtikustannukset ovat nousseet, mikä on heijastunut järjestelmien hintoihin. Vaikka hinnat ovatkin nousseet, on järjestelmän hankkiminen edelleenkin taloudellinen valinta, kun asiaa tarkastellaan pitkällä aikavälillä. Tarvittaessa alkuinvestointien rahoittamisvaihtoehdoista kannattaa keskustella myyjän kanssa.

Haluatko tietää lisää?

Kiinnostuitko palveluistamme tai haluat tietää lisää? Vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiisi aurinkosähköön liittyen.

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.