Sähkön kohonnut hinta on herättänyt runsaasti keskustelua ja huolta viime aikoina. Etenkin monet sähkölämmitteisissä omakotitaloissa asuvat ovat joutuneet tinkimään muista menoistaan saadakseen kohonneet sähkölaskut maksettua. Hyvät sähkönsäästövinkit tulevat varmasti tarpeeseen ja olemmekin koonneet tähän artikkeliin 10 käyttökelpoista vinkkiä sähkön säästämiseksi.
1. Hyödynnä ilmalämpöpumppua
Jos omakotitalossasi on suora sähkölämmitys, ovat sähkölaskusi luultavasti erityisen suuria. Tällöin kannattaa mahdollisuuksien mukaan harkita ilmalämpöpumpun asennuttamista. Ilmalämpöpumppua voidaan käyttää suoran sähkölämmityksen rinnalla. Toki ilmalämpöpumpun hankkiminen ja asennuttaminen maksaa alussa melko paljon, sillä pumppujen hinnat asennettuina alkavat noin 1 700 eurosta, mutta ajan kanssa ilmalämpöpumppu auttaa säästämään sähkölaskuissa. Varaava takka on toinen hyvä vaihtoehto suoran sähkölämmityksen rinnalle. Suoraa sähkölämmitystä käyttävässä omakotitalossa voi olla hyvä harkita myös talon koko lämmitysjärjestelmän vaihtamista.
Jos omakotitalossa on jo ilmalämpöpumppu, on tärkeää tarkistaa sen asetukset. Vääränlaiset asetukset voivat nimittäin aiheuttaa sen, että ilmalämpöpumppu alkaa laskea huoneen lämpötilaa sen sijaan, että lämmittäisi huonetta. Myös ilmalämpöpumpun asianmukaisesta huollosta tulee huolehtia, sillä jos pumpun suodattimet ovat likaiset, heikentyy pumpun lämmitys- ja jäähdytysteho.
2. Tiivistä ja eristä
Huolehdi siitä, että kotisi ovet ja ikkunat on kunnolla tiivistetty. Tiivisteiden vaihto on on tarpeen viimeistään tuntiessasi vetoa ovista tai ikkunoista. Muista kuitenkin huomioida riittävä ilmanvaihto! Tiivisteiden lisäksi lisäeristykset voivat auttaa vähentämään omakotitalon sähkön kulutusta. Esimerkiksi talon yläpohja kannattaa usein varustaa ylimääräisellä lämmöneristyksellä.
3. Säästä alentamalla huoneidesi sisälämpötilaa
Yksi hyvä keino säästää sähkölaskussa on alentaa huoneiden sisälämpötilaa. Viiden prosentin säästön voi saada jo alentamalla lämpötilaa yhdellä asteella. Asumismukavuutta lisäävää lattialämmitystä kannattaa käyttää erityisen harkitusti, mutta kylpyhuoneesta sitä ei kuitenkaan kannata sulkea kokonaan kosteusvaurioiden välttämiseksi. Jos kotona on sähkösauna, kannattaa myös sitä käyttää harkiten!
4. Kiinnitä huomiota vedenlämmitykseen
Lämminvesivaraaja voi kuluttaa jopa kolmanneksen omakotitalon sähkön kokonaiskulutuksesta. Tästä syystä onkin erityisen tärkeää kiinnittää huomiota kodin vedenlämmitysjärjestelmään ja säätää lämminvesivaraaja optimaaliseksi. Veden lämmittäminen liian lämpimäksi vie aivan turhaan sähköä, mutta toisaalta lämminvesivaraajaa ei tule myöskään säätää alle 55 lämpöasteen, sillä tätä alemmassa lämpötilassa veden legionellapitoisuus alkaa kasvaa.
5. Suosi energiatehokkaita kodinkoneita
Kotiin kannattaa valita mahdollisimman energiatehokkaita kodinkoneita, jotka säästävät sähköä. Vanhat kodinkoneet, etenkin kylmälaitteet, voivat nimittäin kuluttaa sähköä monin verroin enemmän kuin uusi, energiatehokas laite. Tokikaan yleensä ei ole järkevää lähteä vaihtamaan ehjiä ja toimivia kodinkoneita uusiin, erityisen vanhoja kylmälaitteita lukuun ottamatta, mutta seuraavan kerran, kun on aika ostaa uusia kodinkoneita, kannattaa kiinnittää huomiota eri vaihtoehtojen energiatehokkuuteen.
6. Lämmitä ja valmista ruokaa energiatehokkaasti
Myös ruuanvalmistuksessa voi säästää sähköä. Uunia kannattaa käyttää mahdollisimman harvoin ja sen sijaan kannattaa suosia mikroa, joka vie uunia vähemmän sähköä. Jos kotoa löytyy tulisija, voi myös sitä hyödyntää ruuanlaitossa ja lämmittämisessä. Liedellä on tärkeää käyttää oikean kokoista kattilaa, jotta lämpöä ei mene hukkaan. Kannen käyttäminen kattilan päällä lyhentää keittoaikaa ja siten vähentää sähkön menekkiä. Veden lämmittäminen on erityisen edullista ja nopeaa vedenkeittimellä.
7. Pese astiat ja pyykit energiatehokkaasti
Suosimalla astianpesukoneen pikaohjelmia voi säästää yllättävän paljon sähköä. Lisäksi astianpesukone kannattaa laittaa päälle vasta, kun kone on täynnä. Astioiden liottaminen on energiatehokkain tapa poistaa pahimmat liat astioista ennen astianpesukoneeseen laittoa.
Pyykinpesuun pätevät samantapaiset vinkit. Täysien koneellisten peseminen ja matalien pesulämpötilojen sekä lyhytohjelmien suosiminen auttaa tekemään pyykinpesusta mahdollisimman energiatehokasta. Pyykit kannattaa kuivata mahdollisuuksien mukaan ulkona narulla. Kuivausrumpua käytettäessä on tärkeää muistaa lingota vaatteet hyvin ennen kuivausrumpuun laittamista. Lisäksi kuivausrummussa on mahdollista käyttää erityisiä kuivauspalloja. Valitsemalla vaatteita, joita ei tarvitse silittää, säästät sähköä, aikaa ja vaivaa. Vaatteita ei kannata pestä turhaan. Monesti pelkkä tuuletuskin riittää raikastamaan vaatteen!
8. Siivoa energiatehokkaasti
Imuri kuluttaa yllättävän paljon sähköä. Energiapihin omakotitaloasujan kannattaakin suosia mahdollisuuksien mukaan harjaa, rikkalapiota ja moppia. Kannattaa myös harkita, ovatko kaikki kodin siivouslaitteet ehdottoman tarpeellisia, sillä esimerkiksi robotti-imuri auttaa kyllä pitämään kodin puhtaana, mutta ikävä kyllä samalla se myös kasvattaa kodin sähkölaskua.
9. Suosi energiatehokasta valaistusta
Omakotitalon valaistukseen kuluu noin 10 prosenttia kodin sähkönkulutuksesta. Onkin tärkeää muistaa aina sammuttaa ne valot, jotka eivät ole tarpeen. Kannattaa säätää myös kodin ulkovalaistus optimaaliseksi esimerkiksi liiketunnistimien ja ajastimien avulla. Kotona kannattaa suosia LED-lamppuja, jotka ovat huomattavasti energiansäästölamppuja energiatehokkaampia. Muista myös pestä ikkunat riittävän usein, jotta luonnonvaloa pääsee sisään mahdollisimman paljon. Näin keinotekoisen valon tarve vähenee ja voit säästää sähköä!
10. Käytä elektroniikkalaitteita energiatehokkaasti
Muista aina sulkea sellaiset sähkölaitteet, jotka eivät ole käytössä. Älä jätä niitä edes valmiustilaan. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa suosia kannettavaa tietokonetta pöytätietokoneen sijaan, sillä se on huomattavasti energiatehokkaampi vaihtoehto. Voit myös säätää elektroniikkalaitteidesi sähkönkulutusta esimerkiksi alentamalla tietokoneen näytön kirkkautta.